Sibiu - Atractii turistice

Sibiul, cunoscut si sub denumirea veche germana Hermannstadt a fost si este unul dintre cele mai reprezentative orase din Romania, atat din punct de vedere turistic, cultural dar si economic.

In prezent Sibiul reprezinta un important centru turistic si comercial, o adevarata capitala turistica si culturala din centrul tarii, atragand in continuare prin farmecul sau aparte, prin traditia conservata atat de bine, dar si printr-un decor natural si istoric deosebit. Municipiul Sibiu este unul din cele mai importante oraşe din Transilvania cu un remarcabil potenţial de dezvoltare economică, avantajat şi de poziţionarea sa pe Coridorul IV Paneuropean şi beneficiind de un modern Aeroport Internaţional.

In jurul Sibiului se gasesc sate romanesti ce pastreaza traditii de sute de ani, cetati sasesti unice in Romania, statiuni montane si balneoclimaterice si numeroase atractii naturale de o frumusete incredibila, oferind numeroase obiective turistice deosebite.

Paltinis:

Statiune turistica permanenta situata la 32 km sud-vest de Sibiu la altitudinea de 1442 m intr-o padure de conifere, in Muntii Cindrel,  intemeiata in ultimul deceniu al secolului XIX.

Ocna Sibiului
Statiune documentata din anul 1263 (desi zona este locuita din vremea dacilor), a fost inaugurata oficial in 1846, iar in 1909 s-a terminat Pavilionul central, un complex arhitectural in still Jugendstill de o valoare deosebita. Din 1948 Ocna Sibiului a devenit o statiune permanenta de odihna si cura balneara.

Marginimea Sibiului
Marginimea Sibiului este o zona etnografica unica in Romania situata la vest de Sibiu, in care inca se mai desfasoara activitati vechi cum ar fi cresterea oilor (pastoritul avand o traditie de secole in aceste locuri), pictura pe icoane de sticla etc. Marginimea Sibiului este recunoscuta pentru decorul natural deosebit dar si pentru ospitalitatea oferita de locuitorii acestei regiuni.

Sibiul face parte din categoria oraselor medievale si este unul dintre cele mai frumoase si mai interesante orase dezvoltate in jurul unei cetati.

La numai 10 minute de mers se afla centrul istoric al Sibiului. Acesta cuprinde trei piete istorice: Piata Mare, Piata Mica si Piata Huet, inconjurate de fortificatii ale vechii cetati. Presarat cu numeroase obiective turistice, (Turnul Sfatului, Palatul Brukenthal, Podul Minciunilor, etc.), centrul istoric este o zona deosebit de frumoasa.

Atractiile Sibiului vechi sunt Muzeul Brukenthal, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "Astra", Muzeul de Istorie si Muzeul de Istorie Naturala. Inca din secolul al XVIII-lea, guvernatorul Transilvaniei Samuel von Brukenthal incepe sa-si adune colectiile de tablouri, antichitati si carti rare, pe care le va expune in muzeul ce ii poarta si azi numele. Monument de arhitectura in stil baroc austriac, muzeul a fost deschis pentru public în anul 1817.

Alte monumente de arhitectura care-si pastreaza nealterat specificul medieval sunt: Turnul Sfatului (primul sediu al Sfatului Orasenesc), Biserica Parohiala Catolica, Scara Fingerling, Pasajul Scarilor, Podul Minciunilor, Biserica Parohiala, Biserica Ursulinelor. De asemenea se mai pot enumera turnurile de aparare ale cetatii Sibiului în Evul Mediu, construite de mestesugarii breslasi, care se mai pastreaza pe strada Cetatii si Primaria veche, construita in stil gotic in sec. al XV-lea. Aici a functionat primaria orasului intre 1550-1948.

In ansamblul vietii culturale sibiene, o vie activitate o desfasoara Teatrul de stat "Radu Stanca", cu cele doua sectii, romana si germana, Biblioteca "Astra" avand sediul in Palatul Asociatiei Transilvane pentru Literatura si Cultura Poporului Roman si care prin marimea si valoarea fondului de carte impune cultul fata de cuvantul tiparit, Filarmonica, Teatrul pentru copii si tineret "Gong", Scoala de arte, Centrul judetean al creatiei populare "Cindrelul - Junii Sibiului".